Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
potrzeby i specyfikację wymagań,
- postulowanych jakości składników, występujących na wszystkich poziomach złożenia produktu,
- poznanych zależności pomiędzy jakością produktu a jakością jego składników,
- poznanych zależności pomiędzy jakościami składników na tych samych lub różnych poziomach złożenia produktu.
Standardowy problem konstruowania polega na wyznaczeniu jakości składników, które w postulowanym układzie synergicznym zapewnią uzyskanie optymalnej jakości produktu. Skuteczność konstruowania zależy w pierwszym rzędzie od osiągnięć w odkrywaniu i poznawaniu mechanizmów synergii.
Do oceny skutków synergii przydatne są metodyczne podstawy wartościowania i optymalizacji jakości. Możliwość ta wynika w sposób oczywisty z faktu wyrażania tych skutków w kategoriach jakościowych. Wynik oceny prowadzi m.in. do ogólnego podziału
potrzeby i specyfikację wymagań,<br>- postulowanych jakości składników, występujących na wszystkich poziomach złożenia produktu,<br>- poznanych zależności pomiędzy jakością produktu a jakością jego składników,<br>- poznanych zależności pomiędzy jakościami składników na tych samych lub różnych poziomach złożenia produktu.<br>Standardowy problem konstruowania polega na wyznaczeniu jakości składników, które w postulowanym układzie synergicznym zapewnią uzyskanie optymalnej jakości produktu. Skuteczność konstruowania zależy w pierwszym rzędzie od osiągnięć w odkrywaniu i poznawaniu mechanizmów synergii.<br>Do oceny skutków synergii przydatne są metodyczne podstawy wartościowania i optymalizacji jakości. Możliwość ta wynika w sposób oczywisty z faktu wyrażania tych skutków w kategoriach jakościowych. Wynik oceny prowadzi m.in. do ogólnego podziału
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego