Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 21.11
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
potrawy, nowe smaki. Będą to eskalopki z sarniny w orzechach laskowych z sosem z owoców dzikiej róży. Gołąbki z mięsem daniela w sosie majerankowym, filet z żubra zapiekany w glince i soli czy sałatka na ciepło z fileta jelenia marynowanego w miodzie sosnowym. Sędzia w "Panu Tadeuszu" do myśliwskiego bigosu otwiera puzdro z flaszkami złotej wódki gdańskiej. Braniccy z Białowieży czy Radziwiłłowie z łowieckiej ordynacji dawidgródeckiej podawali własne nalewki. Do dań z dziczyzny pasują wszystkie wielkie wina, najszlachetniejsze crus i najlepsze roczniki, czyli wytrawne wina czerwone o bogatym bukiecie i wyraźnie wyczuwalnych garbnikach. Do pieczeni, mięsa z patelni czy grilla będą
potrawy, nowe smaki. Będą to eskalopki z sarniny w orzechach laskowych z sosem z owoców dzikiej róży. Gołąbki z mięsem daniela w sosie majerankowym, filet z żubra zapiekany w glince i soli czy sałatka na ciepło z fileta jelenia marynowanego w miodzie sosnowym. Sędzia w "Panu Tadeuszu" do myśliwskiego bigosu otwiera puzdro z flaszkami złotej wódki gdańskiej. Braniccy z Białowieży czy Radziwiłłowie z łowieckiej ordynacji dawidgródeckiej podawali własne nalewki. Do dań z dziczyzny pasują wszystkie wielkie wina, najszlachetniejsze crus i najlepsze roczniki, czyli wytrawne wina czerwone o bogatym bukiecie i wyraźnie wyczuwalnych garbnikach. Do pieczeni, mięsa z patelni czy grilla będą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego