Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
winny, a w nim smakowitość trunku, określanego tu Oltrepo Pavese. Są to wina wysoko cenione, na ogół czerwone, oznaczone marką DOC, wśród których wyróżnia się swoją rubinową intensywnością i aż cierpką wytrawnością Sangue di Giuda, czyli "Krew Judasza"...
Wprawdzie lombardzki Mediolan jest najważniejszym ośrodkiem handlu winiarskiego, ale to sąsiedni Piemont otwiera świat tych największych, najgodniejszych, iście królewskich win. Na ich czele stoi Barolo, wytwarzane w stosunkowo niedużych ilościach nad rzeką Tanaro. Jest to wino czerwone, wytrawnie wyraziste, o silnym charakterze, uzyskiwanym jednak dopiero po trzech latach leżakowania, a nadaje się zwłaszcza (najlepiej na świecie) do mięs pieczonych; ale kto nie chce
winny, a w nim smakowitość trunku, określanego tu Oltrepo Pavese. Są to wina wysoko cenione, na ogół czerwone, oznaczone marką DOC, wśród których wyróżnia się swoją rubinową intensywnością i aż cierpką wytrawnością Sangue di Giuda, czyli "Krew Judasza"...<br> Wprawdzie lombardzki Mediolan jest najważniejszym ośrodkiem handlu winiarskiego, ale to sąsiedni Piemont otwiera świat tych największych, najgodniejszych, iście królewskich win. Na ich czele stoi Barolo, wytwarzane w stosunkowo niedużych ilościach nad rzeką Tanaro. Jest to wino czerwone, wytrawnie wyraziste, o silnym charakterze, uzyskiwanym jednak dopiero po trzech latach leżakowania, a nadaje się zwłaszcza (najlepiej na świecie) do mięs pieczonych; ale kto nie chce
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego