Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
skropionego sokiem z cytryny, z małym kieliszkiem dobrze zmrożonej czystej wódki będzie na pewno świetną przekąską podczas kolacji we dwoje. Żeby już przy rybach pozostać, proponuję danie według znanego rzymskiego pisarza Apicjusza, któremu przypisuje się dzieło "De re coquinaria", czyli o sztuce gotowania. Apicjusz był wielkim żarłokiem i biesiadnikiem; na owe uczty przepuścił cały swój majątek. Oto przepis słynnego Rzymianina.

RYBA NADZIEWANA

W moździerzu utłuc pieprz, suszoną miętę oraz orzechy włoskie i zmieszać z miodem. Nadzieniem tym napełnić sprawioną i oczyszczoną mało ościstą rybę. Lekko posolić wewnątrz i z zewnątrz, zaszyć rybie brzuch.
Apicjusz zalecał zawinięcie ryby w papirus przed pieczeniem
skropionego sokiem z cytryny, z małym kieliszkiem dobrze zmrożonej czystej wódki będzie na pewno świetną przekąską podczas kolacji we dwoje. Żeby już przy rybach pozostać, proponuję danie według znanego rzymskiego pisarza Apicjusza, któremu przypisuje się dzieło "De re coquinaria", czyli o sztuce gotowania. Apicjusz był wielkim żarłokiem i biesiadnikiem; na owe uczty przepuścił cały swój majątek. Oto przepis słynnego Rzymianina.<br><br>&lt;tit&gt;RYBA NADZIEWANA&lt;/&gt;<br><br>W moździerzu utłuc pieprz, suszoną miętę oraz orzechy włoskie i zmieszać z miodem. Nadzieniem tym napełnić sprawioną i oczyszczoną mało ościstą rybę. Lekko posolić wewnątrz i z zewnątrz, zaszyć rybie brzuch.<br>Apicjusz zalecał zawinięcie ryby w papirus przed pieczeniem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego