Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 09.04
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
Osad, który się tworzy w herbacie naparzonej z rodzimej kranówy, wbrew potocznym opiniom, nie jest wcale niezdrowy, co najwyżej niesmaczny.

Temperatura. Herbaty czarne i ulungi zaparzamy wrzątkiem (ok. 95 st. C). Zielone - wodą schłodzoną do 70-80 st. C, a jej niektóre odmiany (np. Gyokuro) nawet do 50.

Czas. Najdłużej parzy się herbaty białe - około 10 min, ulungi - 7, zielone - 3-5 min. Przy herbatach czarnych czas zależy od tego, czy mamy do czynienia z całymi ich liśćmi

(5 min), łamanymi (3-4 min) czy okruchami i pyłem (wystarczy 1-2 min).

Czerwone i czarne

Jak dzielimy herbaty? Zebrana z pola i
Osad, który się tworzy w herbacie naparzonej z rodzimej kranówy, wbrew potocznym opiniom, nie jest wcale niezdrowy, co najwyżej niesmaczny.<br><br>Temperatura. Herbaty czarne i ulungi zaparzamy wrzątkiem (ok. 95 st. C). Zielone - wodą schłodzoną do 70-80 st. C, a jej niektóre odmiany (np. Gyokuro) nawet do 50.<br><br>Czas. Najdłużej parzy się herbaty białe - około 10 min, ulungi - 7, zielone - 3-5 min. Przy herbatach czarnych czas zależy od tego, czy mamy do czynienia z całymi ich liśćmi<br><br>(5 min), łamanymi (3-4 min) czy okruchami i pyłem (wystarczy 1-2 min).<br><br>&lt;tit&gt;Czerwone i czarne&lt;/&gt;<br><br>Jak dzielimy herbaty? Zebrana z pola i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego