Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
koszty, technika, kultura i jakość. Autorzy pozycji [37], zajmujący się organizacjami wytwórczymi, wyróżniają pięć obszarów zarządzania, nazywając to regułą 5P:
produkt, stanowiący centralny obiekt działalności organizacji wytwórczej i jej relacji z otoczeniem,
przedsiębiorstwo, będące podstawową formą organizowania zasobów wytwórczych,
procesy, jako immanentna cecha technologii wytwarzania produktów,
programy, stanowiące instrumentarium zarządzania,
personel, jako motoryczny czynnik funkcjonowania przedsiębiorstwa.
Wszystkie obszary zarządzania w danej organizacji są mocno zintegrowane, tak w układzie poziomym (różne struktury), jak i pionowym (różne obszary w strukturach), bowiem każda jednostka organizacyjna (podmiot) prowadzi działania, operuje zasobami i współpracuje z innymi jednostkami. W związku z powyższym zarządzanie każdym obszarem odbywa się
koszty, technika, kultura i jakość. Autorzy pozycji [37], zajmujący się organizacjami wytwórczymi, wyróżniają pięć obszarów zarządzania, nazywając to regułą 5P:<br> produkt, stanowiący centralny obiekt działalności organizacji wytwórczej i jej relacji z otoczeniem,<br> przedsiębiorstwo, będące podstawową formą organizowania zasobów wytwórczych,<br> procesy, jako immanentna cecha technologii wytwarzania produktów,<br> programy, stanowiące instrumentarium zarządzania,<br> personel, jako motoryczny czynnik funkcjonowania przedsiębiorstwa.<br>Wszystkie obszary zarządzania w danej organizacji są mocno zintegrowane, tak w układzie poziomym (różne struktury), jak i pionowym (różne obszary w strukturach), bowiem każda jednostka organizacyjna (podmiot) prowadzi działania, operuje zasobami i współpracuje z innymi jednostkami. W związku z powyższym zarządzanie każdym obszarem odbywa się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego