Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
NORMANDZKU

1 kurczak (1,2 kg), 5 kwaśnych jabłek (80 dag), 2 łyżki margaryny, 1/2 szklanki bulionu z kostki, 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka cukru, sól, biały pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem, ułożyć w brytfannie, podłożyć margarynę i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczonego kurczaka wyjąć i przechować w cieple.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ósemki, włożyć do sosu wytworzonego podczas pieczenia i posypać cukrem. Dodać orzechy oraz bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. Sos
NORMANDZKU&lt;/&gt;<br><br>1 kurczak (1,2 kg), 5 kwaśnych jabłek (80 dag), 2 łyżki margaryny, 1/2 szklanki bulionu z kostki, 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka cukru, sól, biały pieprz<br>Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem, ułożyć w brytfannie, podłożyć margarynę i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczonego kurczaka wyjąć i przechować w cieple.<br>Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ósemki, włożyć do sosu wytworzonego podczas pieczenia i posypać cukrem. Dodać orzechy oraz bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. Sos
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego