kwadratowej formy, piec ok. 1 godz. w 190oC, przekroić w poprzek na pół, przełożyć powidłami, udekorować owocami kandyzowanymi, migdałem i białą polewą.<br>Tort makowo-serowy<br>Składniki:<br><gap><br>Mak zaparzyć, zemleć, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, manna, proszkiem do pieczeni, wymieszać, dodać rozpuszczone masło i pianę z białek, włożyć do tortownicy, piec 30 min w temperaturze 180oC, przekroić na 2 blaty, na masę jajka utrzeć z cukrem na parze, wymieszać z serem i rozpuszczoną żelatyną oraz cukrem waniliowym, przełożyć ciasto, n wierzch wyłożyć warstwę ser, posypać makiem, ozdobić cząstkami grejpfruta.<br>Tort orzechowy <br>Składniki:<br><gap><br>Orzechy oczyścić, zemleć z 4 białek ubić pianę, 2