smak nadaje zupom (fasolowej, ziemniaczanej), potrawom z drobiu, ryżu czy jajek. Imbir dodawany jest do marynat z dyni i ogórków, sosów, pasztetów i flaków. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, m.in. curry.<br>PRZEPIS NA PIERSI KURCZAKA Z IMBIREM<br>Danie dla 4 osób.<br>80 dag filetów z piersi kurczaka, 20 dag pieczarek, 2 dymki, 3 pomidory, 1 papryka zielona, szklanka bulionu, 3 łyżeczki imbiru mielonego, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, łyżka mąki, sól, pieprz, olej.<br>Piersi kurczaka pokroić w paski długości 3 cm i szerokości 1 cm. Pieczarki i dymkę poszatkować, paprykę pokroić w paski. Z pomidorów zdjąć skórkę i pokroić w cząstki