łyżki bułki tartej<br>Ser utrzeć ze śmietanką, żółtkami i cukrem. Dodać cukier waniliowy, opłukane i osuszone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Farsz nakładać na przygotowane ciasto i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Pierogi podawać ze zrumienioną na maśle tartą bułką.<br>Z soczewicą i pieczarkami<br><gap><br>szklanka soczewicy (ugotowanej), sos sojowy, 200 g pieczarek, 1/2 szklanki zmielonego czerstwego chleba razowego, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sos sojowy, natka, sól, imbir, pieprz, 3 łyżki oleju<br>chleb namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce oleju razem z posiekanym czosnkiem