Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
wędzonej gotowanej (70 dag), 30 plasterków szynki parmeńskiej lub dowolnej suszonej wędliny (50 dag); do przybrania: gałązki natki pietruszki

SOS

1 słoik ogórków konserwowych (25 dag), 1 słoik pieczarek marynowanych (28 dag), 2 słoiki majonezu (50 dag), 4 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka kaparów, sól, pieprz
Przygotować sos: ogórki, pieczarki, jajka i kapary drobno pokroić, wymieszać z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem. Plastry szynki zrolować, polać sosem tatarskim i układać po 3 na talerzu. Dekoracyjnie ułożyć również po 3 plastry szynki parmeńskiej. Przybrać gałązkami natki pietruszki. Podawać z białym pieczywem.

Zupa krem z pomidorów z bazylią

3 kg pomidorów
wędzonej gotowanej (70 dag), 30 plasterków szynki parmeńskiej lub dowolnej suszonej wędliny (50 dag); do przybrania: gałązki natki pietruszki<br><br>&lt;tit&gt;SOS&lt;/&gt;<br><br>1 słoik ogórków konserwowych (25 dag), 1 słoik pieczarek marynowanych (28 dag), 2 słoiki majonezu (50 dag), 4 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka kaparów, sól, pieprz<br>Przygotować sos: ogórki, pieczarki, jajka i kapary drobno pokroić, wymieszać z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem. Plastry szynki zrolować, polać sosem tatarskim i układać po 3 na talerzu. Dekoracyjnie ułożyć również po 3 plastry szynki parmeńskiej. Przybrać gałązkami natki pietruszki. Podawać z białym pieczywem.<br><br>&lt;tit&gt;Zupa krem z pomidorów z bazylią&lt;/&gt;<br><br>3 kg pomidorów
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego