włożyć drugą gałązkę kopru. Polać octem zagotowanym z 1/4 l wody (ryba powinna zabarwić się na niebiesko). Ułożyć na warzywach. Zalać winem i śmietaną. Piec 45 minut w rozgrzanym do 180oC piekarniku.<br>Rybę podawać razem z warzywami i utworzonym sosem.<br>Szaszłyk ze śledzi<br><gap><br>4 filety z matjesów, 4 marynowane pieczarki, 8 marynowanych szalotek, strąk czerwonej papryki, 4 zielone oliwki, 8 winogron, 2 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki<br>Filety namoczyć, osączyć i pokroić wzdłuż na połowę. Pieczarki podzielić na pół. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kwadraciki, oliwki wzdłuż na pół.<br>Na szpadki