Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 37
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
mięsa - 15,9 zł, który postanowiłem spróbować w towarzystwie talarków ziemniaków i surówki z białej kapusty. Po dłuższej chwili postawiono przede mną talerz, na którym figurowały różnokolorowe plastry - ciemna wołowina, nieco jaśniejszy karczek wieprzowy oraz biały kawałek piersi kurczaka. Mięsa były wcześniej zaprawiane bejcą, co dało się wyczuć już po pierwszych kęsach, jednak zasadniczy smak nadawał potrawie sos, podany osobno w małej kokilce. Za słabym znawcą jestem, aby określić wszystkie jego składniki, ale jestem pewien, że był tam majonez, przecier pomidorowy, czosnek i sok z cytryny. Samo mięso, oprócz kurczaka, było nieco żylaste, co zmusiło mnie do wydatnej pracy szczękami, ale
mięsa - 15,9 zł, który postanowiłem spróbować w towarzystwie talarków ziemniaków i surówki z białej kapusty. Po dłuższej chwili postawiono przede mną talerz, na którym figurowały różnokolorowe plastry - ciemna wołowina, nieco jaśniejszy karczek wieprzowy oraz biały kawałek piersi kurczaka. Mięsa były wcześniej zaprawiane bejcą, co dało się wyczuć już po pierwszych kęsach, jednak zasadniczy smak nadawał potrawie sos, podany osobno w małej kokilce. Za słabym znawcą jestem, aby określić wszystkie jego składniki, ale jestem pewien, że był tam majonez, przecier pomidorowy, czosnek i sok z cytryny. Samo mięso, oprócz kurczaka, było nieco żylaste, co zmusiło mnie do wydatnej pracy szczękami, ale
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego