Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 39
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
ulepszona genetycznie. Masowo uprawia się zmodyfikowany rzepak, bawełnę, kukurydzę, buraki cukrowe, ziemniaki i tytoń. Konsumenci doceniają walory transgenicznych, trudno psujących się pomidorów, kalarepy czy cukinii. Naukowcy obserwują, jak zmodyfikowane geny wpływają na środowisko, gotowi do walki z każdym ewentualnym zagrożeniem, którego nikt poważny nie jest przecież w stanie wykluczyć. Żywność pochodzenia transgenicznego znakowana jednak nie jest.

Transgeny mogą spowodować: powstanie nowych chwastów - rośliny z wszczepionym genem odporności na sól mogą się przenieść z pół uprawnych nad ujścia rzek, dławiąc naturalną wegetację większe problemy z chwastami istniejącymi, które skrzyżują się z genami roślin odpornych na herbicydy i staną się trudniejsze do wytępienia
ulepszona genetycznie. Masowo uprawia się zmodyfikowany rzepak, bawełnę, kukurydzę, buraki cukrowe, ziemniaki i tytoń. Konsumenci doceniają walory transgenicznych, trudno psujących się pomidorów, kalarepy czy cukinii. Naukowcy obserwują, jak zmodyfikowane geny wpływają na środowisko, gotowi do walki z każdym ewentualnym zagrożeniem, którego nikt poważny nie jest przecież w stanie wykluczyć. Żywność pochodzenia transgenicznego znakowana jednak nie jest.<br><br>&lt;orig&gt;Transgeny&lt;/&gt; mogą spowodować: powstanie nowych chwastów - rośliny z wszczepionym genem odporności na sól mogą się przenieść z pół uprawnych nad ujścia rzek, dławiąc naturalną wegetację większe problemy z chwastami istniejącymi, które skrzyżują się z genami roślin odpornych na herbicydy i staną się trudniejsze do wytępienia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego