Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Świat i Podróże
Nr: 12
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1995
z żywnością orientalną można je kupić w postaci suszonej - występują często pod nazwą tongko); liście jadalnej chryzantemy (składnik o bardzo oryginalnym smaku i aromacie, raczej niedostępny w sklepach z żywnością orientalną, zastąpmy go więc natką pietruszki lub świeżym szpinakiem); jedna marchew pocięta w plastry grubości 2 mm; 2-3 cebule pocięte w plastry o grubości ok. 0,5 cm; 200 g kapusty pekińskiej pokrojonej na kawałki ok. 3-4 cm.
Na sos: 200 ml. bulionu japońskiego (dashi) sporządzonego z suszonych glonów kombu i płatków ryby bonito (dashi to podstawowy składnik większości japońskich potraw, w handlu bywa dostępny jako gotowy koncentrat pod
z żywnością orientalną można je kupić w postaci suszonej - występują często pod nazwą &lt;foreign lang="jap"&gt;tongko&lt;/foreign&gt;); liście jadalnej chryzantemy (składnik o bardzo oryginalnym smaku i aromacie, raczej niedostępny w sklepach z żywnością orientalną, zastąpmy go więc natką pietruszki lub świeżym szpinakiem); jedna marchew pocięta w plastry grubości 2 mm; 2-3 cebule pocięte w plastry o grubości ok. 0,5 cm; 200 g kapusty pekińskiej pokrojonej na kawałki ok. 3-4 cm.<br>Na sos: 200 ml. bulionu japońskiego (&lt;foreign lang="jap"&gt;dashi&lt;/foreign&gt;) sporządzonego z suszonych glonów &lt;foreign lang="jap"&gt;kombu&lt;/foreign&gt; i płatków ryby &lt;foreign lang="jap"&gt;bonito&lt;/foreign&gt; (&lt;foreign lang="jap"&gt;dashi&lt;/foreign&gt; to podstawowy składnik większości japońskich potraw, w handlu bywa dostępny jako gotowy koncentrat pod
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego