Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
z kwiatu lipowego, owoców malin i czarnego bzu). W czasie choroby należy również zwrócić uwagę, aby się nie przejadać, lecz jedynie zaspokajać głód. Jest to bardzo ważne, ponieważ organizm zamiast zużywać energię na leczenie choroby, wydatkuje ją na zbędne trawienie. Ze względu na to, że przeziębienie posiada cechy jin, dieta pokarmowa powinna być równoważona w kierunku jang. W tym celu zaleca się kaszę jaglaną i gryczaną oraz krem z pszenicy. Należy wówczas wykluczyć słodycze i unikać owoców jako produktów jin.
Ponieważ organizm sam dąży do przywrócenia zaburzonej równowagi, przeziębieniu i infekcji bardzo często towarzyszy katar. Makrobiotyka określa to jako eliminację toksyn
z kwiatu lipowego, owoców malin i czarnego bzu). W czasie choroby należy również zwrócić uwagę, aby się nie przejadać, lecz jedynie zaspokajać głód. Jest to bardzo ważne, ponieważ organizm zamiast zużywać energię na leczenie choroby, wydatkuje ją na zbędne trawienie. Ze względu na to, że przeziębienie posiada cechy jin, dieta pokarmowa powinna być równoważona w kierunku jang. W tym celu zaleca się kaszę jaglaną i gryczaną oraz krem z pszenicy. Należy wówczas wykluczyć słodycze i unikać owoców jako produktów jin.<br>Ponieważ organizm sam dąży do przywrócenia zaburzonej równowagi, przeziębieniu i infekcji bardzo często towarzyszy katar. Makrobiotyka określa to jako eliminację toksyn
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego