Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
zalać sokiem połączonym z winem i podgrzewać na małym ogniu 3-4 min, nie dopuszczając do wrzenia. Ostrygi osączyć, ułożyć w połówkach muszli i włożyć do naczynia żaroodpornego. Masło zrumienić z mąką, dodać 1/2 szklanki wywaru i gotować 5 min. Zdjąć z ognia, połączyć z żółtkiem ubitym ze śmietaną, popieprzyć i wylać na ostrygi. Posypać serem i wstawić na 7-8 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C.
Podawać gorące z bagietką lub tostami.
(2 porcje) E.G.

Ostrygi w szampanie
12 ostryg (jak największych), 1/2 szklanki wytrawnego szampana lub dobrego wina musującego, 15 dag masła, 1 cebulka
zalać sokiem połączonym z winem i podgrzewać na małym ogniu 3-4 min, nie dopuszczając do wrzenia. Ostrygi osączyć, ułożyć w połówkach muszli i włożyć do naczynia żaroodpornego. Masło zrumienić z mąką, dodać 1/2 szklanki wywaru i gotować 5 min. Zdjąć z ognia, połączyć z żółtkiem ubitym ze śmietaną, popieprzyć i wylać na ostrygi. Posypać serem i wstawić na 7-8 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C.<br>Podawać gorące z bagietką lub tostami.<br>(2 porcje) &lt;au&gt;E.G.&lt;/au&gt;<br><br>&lt;tit1&gt;Ostrygi w szampanie&lt;/tit1&gt;<br>12 ostryg (jak największych), 1/2 szklanki wytrawnego szampana lub dobrego wina musującego, 15 dag masła, 1 cebulka
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego