Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem aromatycznym i warzywami z wody.

AROMATYCZNY RYŻ
30 dag ryżu, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki szafranu, sól, pieprz
Na maśle zeszklić cebulę, dodać ryż oraz szafran i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać 1 3/4 szklanki wody, posolić, popieprzyć i zagotować, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Następnie garnek przykryć i wstawić na około 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C. Gotowy ryż wkładać do mokrej filiżanki, lekko ugniatać i wykładać (jak z foremki) na talerze.

WARZYWA Z WODY
15 dag różyczek brokułów lub zielonego kalafiora, 2 marchewki (15
Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem aromatycznym i warzywami z wody.<br><br>&lt;tit1&gt;AROMATYCZNY RYŻ&lt;/tit1&gt;<br>30 dag ryżu, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki szafranu, sól, pieprz<br>Na maśle zeszklić cebulę, dodać ryż oraz szafran i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać 1 3/4 szklanki wody, posolić, popieprzyć i zagotować, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Następnie garnek przykryć i wstawić na około 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C. Gotowy ryż wkładać do mokrej filiżanki, lekko ugniatać i wykładać (jak z foremki) na talerze.<br><br>&lt;tit1&gt;WARZYWA Z WODY&lt;/tit1&gt;<br>15 dag różyczek brokułów lub zielonego kalafiora, 2 marchewki (15
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego