ZIEMNIACZANE CLASSIC</><br><br>1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 1 łyżka mąki kartoflanej, 2-4 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać surowe jajko, mąkę ziemniaczaną, startą na tarce cebulę. Dodawać mąkę pszenną aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku. Masę nakładać łyżką na mocno rozgrzany olej. Placki nie powinny być zbyt grube. Smażyć około 3 minut z każdej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru.</><br><br><div type="art"><br><tit>Kalendarium: Co było, a nie jest...</><br><tit>Podróż sentymentalna</><br><br><intro>Masz krótką pamięć? My ci ją odświeżymy.</><br>148 lat temu Emma Snodgrass z Bostonu (USA) została