i otrzymania odpowiedniego wynagrodzenia.<br>Czas pracy zespołów bezpośrednio produkcyjnych oraz pomocniczych jest na ogół kontrolowany przez różne urządzenia zegarowe, marki (żetony) obecności itp., a wykorzystanie czasu pracy - przez bezpośrednich zwierzchników (brygadzistów, majstrów), lub urządzenia przesuwne (taśmy produkcyjne itp.)<br>Poprawność wykonanych czynności technicznych jest kontrolowana różnymi metodami, zależnie od ogólnej organizacji pracy produkcyjnej, najczęściej przez:<br>- brygadzistę, majstra lub innego zwierzchnika,<br>- pracownika następnego (odbiorczego) stanowiska pracy,<br>- urządzenia techniczne (miernicze, wycięcia, otwory itd.),<br>- specjalne grupy kontroli technicznej.<br>Czas pracy zespołów administracyjno-biurowych kontroluje się na ogół przez prowadzenie list obecności, niekiedy zaś za pomocą kart zegarowych i systemu przepustkowego dla opuszczających zakład pracy. Właściwe wykorzystanie