Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
syntetycznej metioniny i obawy wystąpienia niedoboru treoniny. Na zwartość lizyny w śrucie poekstrakcyjnej rzepakowej oraz jej przyswajalność duży wpływ ma technologia przerobu nasion. W Polsce w zakładach tłuszczowych powszechnie stosuje się klasyczną metodę pozyskiwania oleju, polegającą na wstępnym wytłaczaniu nasion, a następnie ekstrakcji. Ta metoda wymaga dwukrotnego zabiegu termicznego. Najpierw praży się nasiona przed ich tłoczeniem, a następnie otrzymaną śrutę poddaje się toastowaniu w celu usunięcia z niej resztek rozpuszczalnika.

W badaniach przeprowadzonych przez Srivastava i Hill [1976]; Gralę i Pastuszewską [1992]; Jansen i in. [1995] wykazano, że wzrost temperatury i wydłużenie czasu toastowania śruty istotnie obniża zawartość lizyny ogólnej i dostępnej
syntetycznej metioniny i obawy wystąpienia niedoboru treoniny. Na zwartość lizyny w śrucie poekstrakcyjnej rzepakowej oraz jej przyswajalność duży wpływ ma technologia przerobu nasion. W Polsce w zakładach tłuszczowych powszechnie stosuje się klasyczną metodę pozyskiwania oleju, polegającą na wstępnym wytłaczaniu nasion, a następnie ekstrakcji. Ta &lt;page nr=15&gt; metoda wymaga dwukrotnego zabiegu termicznego. Najpierw praży się nasiona przed ich tłoczeniem, a następnie otrzymaną śrutę poddaje się toastowaniu w celu usunięcia z niej resztek rozpuszczalnika.<br>&lt;gap&gt;<br>W badaniach przeprowadzonych przez Srivastava i Hill [1976]; Gralę i Pastuszewską [1992]; Jansen i in. [1995] wykazano, że wzrost temperatury i wydłużenie czasu toastowania śruty istotnie obniża zawartość lizyny ogólnej i dostępnej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego