Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
produkt uboczny powstaje serwatka. Skrzep po oddzieleniu serwatki rozdrabnia się, miesza i osusza. Następnie masę serową poddaje się dojrzewaniu po nadaniu jej odpowiedniego kształtu.
Z mleka odtłuszczonego przez dodanie podpuszczki lub odpowiednich kwasów wytwarza się kazeinę przemysłową.
W ostatnim dziesięcioleciu produkcja i przerób mleka nie rosną. Ocenia się, że ogólna produkcja mleka w Polsce utrzymuje się na poziomie 12 miliardów kg rocznie. Z tego do zakładów mleczarskich dostarczane jest ok. 55%. Maleje natomiast liczba małych zakładów mleczarskich na rzecz zakładów dużych [14].
Dostawy mleka podlegają regularnym wahaniom w skali rocznej: w sezonie letnim są o ok. 20% większe, a w zimowym
produkt uboczny powstaje serwatka. Skrzep po oddzieleniu serwatki rozdrabnia się, miesza i osusza. Następnie masę serową poddaje się dojrzewaniu po nadaniu jej odpowiedniego kształtu.<br>Z mleka odtłuszczonego przez dodanie podpuszczki lub odpowiednich kwasów wytwarza się kazeinę przemysłową.<br>W ostatnim dziesięcioleciu produkcja i przerób mleka nie rosną. Ocenia się, że ogólna produkcja mleka w Polsce utrzymuje się na poziomie 12 miliardów kg rocznie. Z tego do zakładów mleczarskich dostarczane jest ok. 55%. Maleje natomiast liczba małych zakładów mleczarskich na rzecz zakładów dużych [14].<br>Dostawy mleka podlegają regularnym wahaniom w skali rocznej: w sezonie letnim są o ok. 20% większe, a w zimowym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego