Typ tekstu: Książka
Autor: Milewski Roman
Tytuł: Podstawy ekonomii
Rok: 2000
nowe karty dań, aby poinformować klientów o wyższych cenach potraw. Im wyższe tempo inflacji, tym częściej trzeba zmieniać karty dań i tym wyższe są dodatkowe koszty ponoszone przez właścicieli restauracji (tzw. menu costs). Podobny charakter mają koszty związane ze zmianą wywieszek z cenami w sklepach, liczników na parkingach czy też przeróbek automatów telefonicznych i innych. Te dodatkowe koszty, spowodowane inflacją, w skali całej gospodarki pochłaniają znaczne zasoby zmniejszając zasoby przeznaczone do innych zastosowań.

Stwierdziliśmy wcześniej, że znaczenie społeczno-ekonomiczynych skutków inflacji zależy od stopy inflacji. Innym wpływającym na to czynnikiem jest to, w jakiej mierze inflacja jest antycypowana. Gdy podmioty w
nowe karty dań, aby poinformować klientów o wyższych cenach potraw. Im wyższe tempo inflacji, tym częściej trzeba zmieniać karty dań i tym wyższe są dodatkowe koszty ponoszone przez właścicieli restauracji (tzw. menu costs). Podobny charakter mają koszty związane ze zmianą wywieszek z cenami w sklepach, liczników na parkingach czy też przeróbek automatów telefonicznych i innych. Te dodatkowe koszty, spowodowane inflacją, w skali całej gospodarki pochłaniają znaczne zasoby zmniejszając zasoby przeznaczone do innych zastosowań.<br><br>Stwierdziliśmy wcześniej, że znaczenie społeczno-ekonomiczynych skutków inflacji zależy od stopy inflacji. Innym wpływającym na to czynnikiem jest to, w jakiej mierze inflacja jest antycypowana. Gdy podmioty w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego