Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
zupełnie niezłym stanie. Pozostały oryginalne dziewiętnastowieczne kafle i haki; kosztowne stoły z grubymi marmurowymi blatami, łatwymi do utrzymania czystości; wnęka, w której zapewne była wędzarnia, i mieszalnia wędlin. Współpracę w odrestaurowaniu masarni obiecał Wincenty Pezacki, emerytowany profesor Akademii Rolniczej w Poznaniu, pasjonat historii wędliniarstwa, który zgromadził prywatne muzeum tej dziedziny przetwórstwa. Może i wśród czytelników naszego magazynu znajdą się osoby mogące pomóc w zagospodarowaniu jej dawnymi urządzeniami i narzędziami. W dawnej głównej kuchni stoi teraz piec centralnego ogrzewania. Jednak dzięki wspomnieniom pani Achtelikowej kuchnia ta ożywa. - Bardzo ładnie wyglądały miedziane garnki i rondle, poustawiane od najmniejszego do największego na półce nad
zupełnie niezłym stanie. Pozostały oryginalne dziewiętnastowieczne kafle i haki; kosztowne stoły z grubymi marmurowymi blatami, łatwymi do utrzymania czystości; wnęka, w której zapewne była wędzarnia, i mieszalnia wędlin. Współpracę w odrestaurowaniu masarni obiecał Wincenty Pezacki, emerytowany profesor Akademii Rolniczej w Poznaniu, pasjonat historii wędliniarstwa, który zgromadził prywatne muzeum tej dziedziny przetwórstwa. Może i wśród czytelników naszego magazynu znajdą się osoby mogące pomóc w zagospodarowaniu jej dawnymi urządzeniami i narzędziami. W dawnej głównej kuchni stoi teraz piec centralnego ogrzewania. Jednak dzięki wspomnieniom pani Achtelikowej kuchnia ta ożywa. - Bardzo ładnie wyglądały miedziane garnki i rondle, poustawiane od najmniejszego do największego na półce nad
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego