Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 16
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
Nagymajom najlepiej dojrzewa słynna czerwona papryka, a kto krzywi się pijąc węgierskie Ászu, ten za karę do końca życia powinien spożywać ciecz "Juhas" - niewątpliwie górny pułap polskiej myśli winiarskiej.
Długo nie mogłem zdecydować się na zamówienie - karta dań zawiera ponad 70 propozycji, których samo tylko przeczytanie wymaga wielkiego samozaparcia. Z przystawek zachęcająco brzmiały m.in.: befsztyk tatarski z polędwicy (10 zł), śledź po węgiersku za 7 zł, salami węgierskie á 9 zł, jajka Gabora (8 zł), sałatka śledziowa a la Rakoczy (8 zł), zimny półmisek z wędlin z serem i warzywami za... 42 zł(!?)
Osobiście zaintrygowały mnie jajka Gabora, ale chyba
Nagymajom najlepiej dojrzewa słynna czerwona papryka, a kto krzywi się pijąc węgierskie Ászu, ten za karę do końca życia powinien spożywać ciecz "Juhas" - niewątpliwie górny pułap polskiej myśli winiarskiej.<br>Długo nie mogłem zdecydować się na zamówienie - karta dań zawiera ponad 70 propozycji, których samo tylko przeczytanie wymaga wielkiego samozaparcia. Z przystawek zachęcająco brzmiały m.in.: befsztyk tatarski z polędwicy (10 zł), śledź po węgiersku za 7 zł, salami węgierskie á 9 zł, jajka Gabora (8 zł), sałatka śledziowa a la Rakoczy (8 zł), zimny półmisek z wędlin z serem i warzywami za... 42 zł(!?)<br>Osobiście zaintrygowały mnie jajka Gabora, ale chyba
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego