Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
wędliny i osobno grzanki z białego pieczywa. Warto naśladować Hiszpanów i pogryzać szynkę z grzanką posmarowaną pastą z miękkiego, rozdrobnionego pomidora wymieszanego z oliwą. Taka przekąska, popijana czerwonym winem, smakuje wybornie. Jada się ją od rana do wieczora.
Kiedy Hiszpanie podejmują kogoś obiadem, ich słynna szynka zwykle króluje wśród najrozmaitszych przystawek. Posiłek trwa nieraz dwie-trzy godziny, ale jego celebrowanie nie ma nic wspólnego ze sztywną etykietą. Nawet w eleganckiej restauracji nikogo nie razi sięganie po plasterek szynki ręką.
Imponująco wyglądają stoiska mięsne w halach targowych i supermarketach, gdzie na hakach wiszą dziesiątki okazałych szynek. Ci, którzy kupują całą szynkę, otrzymują
wędliny i osobno grzanki z białego pieczywa. Warto naśladować Hiszpanów i pogryzać szynkę z grzanką posmarowaną pastą z miękkiego, rozdrobnionego pomidora wymieszanego z oliwą. Taka przekąska, popijana czerwonym winem, smakuje wybornie. Jada się ją od rana do wieczora.<br>Kiedy Hiszpanie podejmują kogoś obiadem, ich słynna szynka zwykle króluje wśród najrozmaitszych przystawek. Posiłek trwa nieraz dwie-trzy godziny, ale jego celebrowanie nie ma nic wspólnego ze sztywną etykietą. Nawet w eleganckiej restauracji nikogo nie razi sięganie po plasterek szynki ręką.<br>Imponująco wyglądają stoiska mięsne w halach targowych i supermarketach, gdzie na hakach wiszą dziesiątki okazałych szynek. Ci, którzy kupują całą szynkę, otrzymują
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego