Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Życie Warszawy
Nr: 20/02
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2002
więcej. Wystarczy wspomnieć o średniowiecznych cerkwiach rozrzuconych wokół miasta, czy o pozostałościach po kulturze mykeńskiej w miejscowości Maa. Pafos pełne jest knajpek i tawern oferujących typowo cypryjskie przysmaki. Najlepszym rozwiązaniem jest zamówienie meze, czyli wszystkich potraw oferowanych tego dnia. Na stole pojawi się wtedy co najmniej 12 zimnych i gorących przystawek, a ich smakowanie potrwa ładnych parę godzin. Jeśli wolimy umiar, warto zdecydować się na opieczony, mocno solony ser halloumi, mousakę lub przepyszne dolmadakie, czyli mięsno-ryżowe gołąbki w liściach winogron. Do tego oczywiście kieliszek wytwarzanej z winogron Zinovii. Na stole nie może też zabraknąć najstarszego na świecie, wychwalanego przez Ryszarda
więcej. Wystarczy wspomnieć o średniowiecznych cerkwiach rozrzuconych wokół miasta, czy o pozostałościach po kulturze mykeńskiej w miejscowości Maa. Pafos pełne jest knajpek i tawern oferujących typowo cypryjskie przysmaki. Najlepszym rozwiązaniem jest zamówienie <foreign>meze</>, czyli wszystkich potraw oferowanych tego dnia. Na stole pojawi się wtedy co najmniej 12 zimnych i gorących przystawek, a ich smakowanie potrwa ładnych parę godzin. Jeśli wolimy umiar, warto zdecydować się na opieczony, mocno solony ser <foreign>halloumi</>, mousakę lub przepyszne <foreign>dolmadakie</>, czyli mięsno-ryżowe gołąbki w liściach winogron. Do tego oczywiście kieliszek wytwarzanej z winogron Zinovii. Na stole nie może też zabraknąć najstarszego na świecie, wychwalanego przez Ryszarda
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego