Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
ogromna, dotkniemy tu tylko rzeczy podstawowych. A dziś odnoszących się jedynie do stołu.
Tysiącletnie doświadczenia ludzi biegłych w sztuce gastronomicznej i enologicznej podpowiadają, że najlepiej skojarzymy nasze pary, jeżeli (kierując się schematem pewnego kompletnego posiłku):
- do przystawki mięsnej (na przykład z wędlin) zaproponujemy młode wino różowe, raczej wytrawne, lekkie;
- do przystawki rybnej - wytrawne wino białe;
- do przystawki z jajkiem - także białe wytrawne, ale jeśli to będzie jajko z wędliną, na przykład, albo wręcz sadzone na bekonie, można zaproponować wino różowe lub lekkie czerwone;
- przy rosole można sobie wino darować, chyba że jest zagęszczony, na przykład makaronem lub wiórami białego mięsa, wówczas
ogromna, dotkniemy tu tylko rzeczy podstawowych. A dziś odnoszących się jedynie do stołu.<br> Tysiącletnie doświadczenia ludzi biegłych w sztuce gastronomicznej i enologicznej podpowiadają, że najlepiej skojarzymy nasze pary, jeżeli (kierując się schematem pewnego kompletnego posiłku):<br>- do przystawki mięsnej (na przykład z wędlin) zaproponujemy młode wino różowe, raczej wytrawne, lekkie;<br>- do przystawki rybnej - wytrawne wino białe;<br>- do przystawki z jajkiem - także białe wytrawne, ale jeśli to będzie jajko z wędliną, na przykład, albo wręcz sadzone na bekonie, można zaproponować wino różowe lub lekkie czerwone;<br>- przy rosole można sobie wino darować, chyba że jest zagęszczony, na przykład makaronem lub wiórami białego mięsa, wówczas
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego