Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Pani
Nr: 5
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1993
białej i czerwonej kapuście, botwince i fasolce szparagowej. Ale dopiero cały talerz fasolki może się równać niewielkiej porcji sera. Wapń z warzyw przyswajany jest tylko w 13 %. Za to warzywa tworzą znakomite (zasadowe) środowisko dla wapnia.
- Pamiętajmy, że niszczycielami wapnia są szczawiany. Do szpinaku należy dodawać trochę mleka, unikać nadmiaru rabarbaru i szczawiu. Weźmy tez pod uwagę zaborcze działanie płatków i otrąb. Zawarte w nich fityniany tworzą z wapniem trudno rozpuszczalne związki.
- Przyzwyczajajmy dzieci do picia mleka! Jeśli w młodości nie przyzwyczaimy organizmu do tego życiodajnego płynu, organizm przestanie wytwarzać laktozę, enzym niezbędny do trawienia cukru mlecznego. Prowadzi to do nietolerancji
białej i czerwonej kapuście, botwince i fasolce szparagowej. Ale dopiero cały talerz fasolki może się równać niewielkiej porcji sera. Wapń z warzyw przyswajany jest tylko w 13 %. Za to warzywa tworzą znakomite (zasadowe) środowisko dla wapnia.<br>- Pamiętajmy, że niszczycielami wapnia są szczawiany. Do szpinaku należy dodawać trochę mleka, unikać nadmiaru rabarbaru i szczawiu. Weźmy tez pod uwagę zaborcze działanie płatków i otrąb. Zawarte w nich fityniany tworzą z wapniem trudno rozpuszczalne związki.<br>- Przyzwyczajajmy dzieci do picia mleka! Jeśli w młodości nie przyzwyczaimy organizmu do tego życiodajnego płynu, organizm przestanie wytwarzać laktozę, enzym niezbędny do trawienia cukru mlecznego. Prowadzi to do nietolerancji
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego