Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
spróbować tych specjałów, ale i poznać sporo ciekawostek na ich temat.

Szlakiem SMAKOSZA
Niemal w każdym z licznych barów, do których Hiszpanie najchętniej wstępują w czasie sjesty i wieczorem na swoje ulubione tapas, czyli przekąski, wisi nad kontuarem kilka okazałych szynek - całych udźców wieprzowych, ze skórą, golonką, a nawet z racicą. Po kolorze racicy rozpoznaje się odmianę szynki. Czarne kopytko wskazuje tę bardziej szlachetną - jamón iberico, jasne - serrano. Nieodzownym sprzętem na kontuarze jest specjalne drewniane imadło, w które wkłada się szynkę, aby łatwiej było odkrawać z niej specjalnym bardzo ostrym nożem plastry cieniutkie jak listek. Krojenie owej szynki stanowi swoistą sztukę
spróbować tych specjałów, ale i poznać sporo ciekawostek na ich temat.&lt;/intro&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Szlakiem SMAKOSZA&lt;/tit&gt;<br>Niemal w każdym z licznych barów, do których Hiszpanie najchętniej wstępują w czasie sjesty i wieczorem na swoje ulubione tapas, czyli przekąski, wisi nad kontuarem kilka okazałych szynek - całych udźców wieprzowych, ze skórą, golonką, a nawet z racicą. Po kolorze racicy rozpoznaje się odmianę szynki. Czarne kopytko wskazuje tę bardziej szlachetną - jamón iberico, jasne - serrano. Nieodzownym sprzętem na kontuarze jest specjalne drewniane imadło, w które wkłada się szynkę, aby łatwiej było odkrawać z niej specjalnym bardzo ostrym nożem plastry cieniutkie jak listek. Krojenie owej szynki stanowi swoistą sztukę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego