Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
ale i poznać sporo ciekawostek na ich temat.

Szlakiem SMAKOSZA
Niemal w każdym z licznych barów, do których Hiszpanie najchętniej wstępują w czasie sjesty i wieczorem na swoje ulubione tapas, czyli przekąski, wisi nad kontuarem kilka okazałych szynek - całych udźców wieprzowych, ze skórą, golonką, a nawet z racicą. Po kolorze racicy rozpoznaje się odmianę szynki. Czarne kopytko wskazuje tę bardziej szlachetną - jamón iberico, jasne - serrano. Nieodzownym sprzętem na kontuarze jest specjalne drewniane imadło, w które wkłada się szynkę, aby łatwiej było odkrawać z niej specjalnym bardzo ostrym nożem plastry cieniutkie jak listek. Krojenie owej szynki stanowi swoistą sztukę.
Po zamówieniu jamón
ale i poznać sporo ciekawostek na ich temat.&lt;/intro&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Szlakiem SMAKOSZA&lt;/tit&gt;<br>Niemal w każdym z licznych barów, do których Hiszpanie najchętniej wstępują w czasie sjesty i wieczorem na swoje ulubione tapas, czyli przekąski, wisi nad kontuarem kilka okazałych szynek - całych udźców wieprzowych, ze skórą, golonką, a nawet z racicą. Po kolorze racicy rozpoznaje się odmianę szynki. Czarne kopytko wskazuje tę bardziej szlachetną - jamón iberico, jasne - serrano. Nieodzownym sprzętem na kontuarze jest specjalne drewniane imadło, w które wkłada się szynkę, aby łatwiej było odkrawać z niej specjalnym bardzo ostrym nożem plastry cieniutkie jak listek. Krojenie owej szynki stanowi swoistą sztukę.<br>Po zamówieniu jamón
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego