Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
jako "brendi" zachowują wysoką klasę smakową. Na zdrowie!

Grappa

Grappę destyluje się z odpadów winnych. To taka wódka winna, albo, jeszcze radykalniej, bimber pędzony z wytłoczyn. To tradycja typowo włoska, choć można ją porównać do okowity (aquavite) destylowanej z samych winogron, a z czym mamy do czynienia na Bałkanach (grozdowa rakija). Grappa (Graspa) najbardziej popularna jest na północy Włoch, w regionach podgórskich, zimniejszych, gdzie znana jest jako trunek "alpejski" od bardzo dawna. Dziś, złagodzony w mocy, uładzony w zapachu i smaku, dostaje się na stoły bardziej powszechne, a czasem wręcz wyrafinowane. Jej zróżnicowanie jest znaczne, a wytwarzanie mocno złożone, bardziej niż
jako "brendi" zachowują wysoką klasę smakową. Na zdrowie!<br><br>&lt;tit&gt;Grappa&lt;/&gt;<br><br>Grappę destyluje się z odpadów winnych. To taka wódka winna, albo, jeszcze radykalniej, bimber pędzony z wytłoczyn. To tradycja typowo włoska, choć można ją porównać do okowity (aquavite) destylowanej z samych winogron, a z czym mamy do czynienia na Bałkanach (grozdowa rakija). Grappa (Graspa) najbardziej popularna jest na północy Włoch, w regionach podgórskich, zimniejszych, gdzie znana jest jako trunek "alpejski" od bardzo dawna. Dziś, złagodzony w mocy, uładzony w zapachu i smaku, dostaje się na stoły bardziej powszechne, a czasem wręcz wyrafinowane. Jej zróżnicowanie jest znaczne, a wytwarzanie mocno złożone, bardziej niż
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego