enzymów. Przemiany tłuszczy oraz węglowodanów.<br>Źródło witamin Wątroba, mięso, ryby, żółtka jaj, warzywa, ziemniaki i chleb razowy.<br>Witamina B12<br>Ważne dla: Produkcja czerwonych krwinek, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz komórek.<br>Źródło witamin Mięso, małże, krewetki, ryby, wątroba i nerki, ser i mleko.<br>Kwas foliowy<br>Ważne dla: Produkcja czerwonych krwinek, regeneracja komórek. Wzrost.<br>Źródło witamin Warzywa liściaste, orzechy, wątroba i produkty pełnoziarniste.<br>Witamina C<br>Ważne dla: Wzrost, tkanka łączna, skóra, kości, chrząstka, utrzymanie zdrowych zębów i skóry. Zażywanie większych ilości chroni komórki ciała przed oksydacją.<br>Źródło witamin Owoce cytrusowe, świeże owoce, szczególnie czarna porzeczka, owoc dzikiej róży i papryka.<br>Witamina D