piekarniku.<br><br><tit>Kurczak w winie</><br>1 kurczak wagi ok. 2 kg, 30 małych cebulek,<br>200 g grzybów (np. pieczarek, prawdziwków)<br>1 ząbek czosnku, 3 szalotki<br>1 butelka czerwonego wina wytrawnego<br>6 łyżek stołowych oliwy <name type="prod">Carbonell</><br>2 łyżki stołowe mąki, sól, pieprz<br>gałka muszkatołowa, natka pietruszki<br>Małe cebulki obrać i podsmażyć w rondlu na oliwie do zeszklenia. Wyjąć je, a następnie w tym samym rondlu zrumienić kurczaka. <br>Dodać posiekane szalotki i cały ząbek czosnku.<br>Gdy wszystko się już zrumieni, wlać wino, dodać sól i pieprz, po czym zagotować na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszyć i dusić jeszcze przez 20 minut.<br>W międzyczasie umyć