Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
wcześnie weszło w jego skład, stanowiąc wkrótce jeden z podstawowych jego członów, toteż najczęściej powtarzającym się menu klasztornym, stosowanym także podczas postu było: funt chleba i kwarta wina. Później wina było coraz więcej (w XV wieku austriaccy mnisi wypijali ponad dwa litry wina dziennie), więc regulowano jego skutki mocno je rozwadniając. Lub ową, nomen omen, kapitułą win.
Tymczasem jednak następowały w naszej cywilizacji gastronomicznej przemiany ogromne. To, co miało stanowić przykład umiaru i skromności - wedle reguły ubóstwa - rozkwitło wielką sztuką kulinarną. Zakładający nowe zakony starali się zakazami i dyscypliną ograniczyć niepowściągliwą żarłoczność mnichów, ci jednak znajdowali tysiące usprawiedliwień dla swojego smakoszostwa
wcześnie weszło w jego skład, stanowiąc wkrótce jeden z podstawowych jego członów, toteż najczęściej powtarzającym się menu klasztornym, stosowanym także podczas postu było: funt chleba i kwarta wina. Później wina było coraz więcej (w XV wieku austriaccy mnisi wypijali ponad dwa litry wina dziennie), więc regulowano jego skutki mocno je rozwadniając. Lub ową, nomen omen, kapitułą win.<br>Tymczasem jednak następowały w naszej cywilizacji gastronomicznej przemiany ogromne. To, co miało stanowić przykład umiaru i skromności - wedle reguły ubóstwa - rozkwitło wielką sztuką kulinarną. Zakładający nowe zakony starali się zakazami i dyscypliną ograniczyć niepowściągliwą żarłoczność mnichów, ci jednak znajdowali tysiące usprawiedliwień dla swojego smakoszostwa
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego