20 g oliwy z oliwek,<br>2 cebule,<br>2 bakłażany,<br>0,5 szklanki białego wytrawnego wina,<br>2 pomidory,<br>10 g oleju,<br>10 g mąki pszennej,<br>2-3 ząbki czosnku,<br>zielenina,<br>sól,<br>pieprz do smaku<br>Umytego kurczaka podziel na porcje, osusz papierowym ręcznikiem i podsmaż na oliwie z oliwek, aż utworzy się rumiana skórka. Przełóż mięso na talerz. Obierz i umyj pomidory, pokrój je w kawałki. Posiekaj jedną cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko posiekaj. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu podduś cebulę, czosnek i pomidory. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kawałki kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego