Typ tekstu: Książka
Autor: Zarzycki Jan
Kuryszko Jan
Tytuł: Anatomia mikroskopowa zwierząt i człowieka
Rok: 1995
jej nasady. Są to gruczoły cewkowe wytwarzające wydzielinę surowiczą, która opłukuje bruzdę oczyszczając ją z resztek pokarmu, złuszczonych komórek nabłonkowych i bakterii. W obrębie nabłonka wielowarstwowego płaskiego pokrywającego brodawkę i wał od strony bruzdy znajdują się kubki smakowe, szczególnie liczne u świni i psa. U konia, przeżuwaczy i świni kubki smakowe występują tylko w nabłonku wału brodawki. W tkance łącznej brodawek i wałów mogą występować pęczki komórek mięśniowych gładkich o przebiegu podłużnym, skośnym lub okrężnym. Ich skurcz powoduje zbliżenie brodawki do wału. W ten sposób pokarm dostający się do bruzd wchodzi w bezpośredni kontakt z kubkami smakowymi.
Brodawki liściaste (ryc. 58
jej nasady. Są to gruczoły cewkowe wytwarzające wydzielinę surowiczą, która opłukuje bruzdę oczyszczając ją z resztek pokarmu, złuszczonych komórek nabłonkowych i bakterii. W obrębie nabłonka wielowarstwowego płaskiego pokrywającego brodawkę i wał od strony bruzdy znajdują się kubki smakowe, szczególnie liczne u świni i psa. U konia, przeżuwaczy i świni kubki smakowe występują tylko w nabłonku wału brodawki. W tkance łącznej brodawek i wałów mogą występować pęczki komórek mięśniowych gładkich o przebiegu podłużnym, skośnym lub okrężnym. Ich skurcz powoduje zbliżenie brodawki do wału. W ten sposób pokarm dostający się do bruzd wchodzi w bezpośredni kontakt z kubkami smakowymi.<br>Brodawki liściaste (ryc. 58
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego