Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
liczby progowej zapachu i smaku wody
Zapach i smak wody pitnej jest oceniany zgodnie z Polską Normą PN-65/A-04021 , częściowo zastępowaną obecnie normą europejską, wprowadzoną w Polsce jako PN-EN 1622 . Zasadniczym przedmiotem EN 1622 jest sposób oznaczania liczby progowej zapachu (TON, ang. threshold odournumber) i liczby progowej smakowitości lub smaku (TFN, ang. thresholdflavour number) wody o temperaturze 25&730;C.
Przetłumaczenie zawartej w międzynarodowej normie ISO 5492 definicji zapachu nie sprawiało trudności: "Zapach jest właściwością organoleptyczną rozpoznawaną organem powonienia podczas wąchania pewnych substancji lotnych".
Wyraz "smakowitość" był proponowany jako polski odpowiednik pojęcia flavour, Oznaczające go wrażenie, które jest: "złożoną
liczby progowej zapachu i smaku wody&lt;/&gt;<br>Zapach i smak wody pitnej jest oceniany zgodnie z Polską Normą PN-65/A-04021 , częściowo zastępowaną obecnie normą europejską, wprowadzoną w Polsce jako PN-EN 1622 . Zasadniczym przedmiotem EN 1622 jest sposób oznaczania liczby progowej zapachu (TON, ang. threshold odournumber) i liczby progowej smakowitości lub smaku (TFN, ang. thresholdflavour number) wody o temperaturze 25&730;C.<br>Przetłumaczenie zawartej w międzynarodowej normie ISO 5492 definicji zapachu nie sprawiało trudności: "Zapach jest właściwością organoleptyczną rozpoznawaną organem powonienia podczas wąchania pewnych substancji lotnych".<br>Wyraz "smakowitość" był proponowany jako polski odpowiednik pojęcia flavour, Oznaczające go wrażenie, które jest: "złożoną
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego