Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2926
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
aromatu, gdyż zawarte w niej naturalne substancje zapachowe ulatniają się podczas obróbki termicznej, moczenia, miażdżenia czy rozdrabniania. Niekiedy, na przykład przy produkcji dżemu truskawkowego czy kawy rozpuszczalnej, można wychwycić naturalną woń, a następnie dodać je do produktu w końcowym etapie wytwarzania. Zdecydowanie jednak taniej i wygodniej jest stosować sztuczne dodatki smakowo-zapachowe.
- Aromaty stosuje się w przemyśle spożywczym na dużą skalę już od lat sześćdziesiątych- mówi dr Ryszard Macura z Akademii Rolniczej w Krakowie.
- Godne polecenia są aromaty identyczne z naturalnymi, czyli takie, które mają dokładnie ten sam skład chemiczny jak naturalne substancje smakowo-zapachowe występujące np. w owocach, warzywach czy
aromatu, gdyż zawarte w niej naturalne substancje zapachowe ulatniają się podczas obróbki termicznej, moczenia, miażdżenia czy rozdrabniania. Niekiedy, na przykład przy produkcji dżemu truskawkowego czy kawy rozpuszczalnej, można wychwycić naturalną woń, a następnie dodać je do produktu w końcowym etapie wytwarzania. Zdecydowanie jednak taniej i wygodniej jest stosować sztuczne dodatki smakowo-zapachowe.<br>- &lt;q&gt;Aromaty stosuje się w przemyśle spożywczym na dużą skalę już od lat sześćdziesiątych&lt;/&gt;- mówi dr Ryszard Macura z Akademii Rolniczej w Krakowie.<br>- Godne polecenia są aromaty identyczne z naturalnymi, czyli takie, które mają dokładnie ten sam skład chemiczny jak naturalne substancje smakowo-zapachowe występujące np. w owocach, warzywach czy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego