pietruszki<br><br><tit>SOS</><br><br>1 słoik ogórków konserwowych (25 dag), 1 słoik pieczarek marynowanych (28 dag), 2 słoiki majonezu (50 dag), 4 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka kaparów, sól, pieprz<br>Przygotować sos: ogórki, pieczarki, jajka i kapary drobno pokroić, wymieszać z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem. Plastry szynki zrolować, polać sosem tatarskim i układać po 3 na talerzu. Dekoracyjnie ułożyć również po 3 plastry szynki parmeńskiej. Przybrać gałązkami natki pietruszki. Podawać z białym pieczywem.<br><br><tit>Zupa krem z pomidorów z bazylią</><br><br>3 kg pomidorów, 4 cebule (40 dag), 4 ziemniaki (50 dag), 3 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki), 3/4 szklanki