Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 22
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1956
smacznego gotowania", nie mający jednak żadnego przygotowania fachowego. Rzadko na stanowisko takie zgłasza się dziewczyna lub młoda kobieta z odpowiednimi kwalifikacjami, zdobytymi w ostatnich latach.
Zastanówmy się, jakie możliwości miała i ma w tej chwili młodzież. by zdobyć takie kwalifikacje?
Po wielu reorganizacjach ukształtowała się wreszcie w 1951 roku taka sytuacja: wszystkie istniejące w kraju szkoły gospodarcze, a. była ich pokaźna liczba, przejęło pod opiekę Ministerstwo Handlu Wewnętrznego. Przejęło - i przekształciło je na 4-letnie technika gastronomiczne oraz na 2-letnie szkoły zasadnicze, przygotowujące personel pomocniczy do pracy w zakładach gastronomicznych.
Szkoły te zresztą absolutnie nie sprostały pokładanym w nich nadziejom
smacznego gotowania", nie mający jednak żadnego przygotowania fachowego. Rzadko na stanowisko takie zgłasza się dziewczyna lub młoda kobieta z odpowiednimi kwalifikacjami, zdobytymi w ostatnich latach. <br>Zastanówmy się, jakie możliwości miała i ma w tej chwili młodzież. by zdobyć takie kwalifikacje? <br>Po wielu reorganizacjach ukształtowała się wreszcie w 1951 roku taka sytuacja: wszystkie istniejące w kraju szkoły gospodarcze, a. była ich pokaźna liczba, przejęło pod opiekę Ministerstwo Handlu Wewnętrznego. Przejęło - i przekształciło je na 4-letnie technika gastronomiczne oraz na 2-letnie szkoły zasadnicze, przygotowujące personel pomocniczy do pracy w zakładach gastronomicznych. <br>Szkoły te zresztą absolutnie nie sprostały pokładanym w nich nadziejom
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego