Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
Pomiędzy modelem totalnego zarządzania jakością a modelem o najmniejszym stopniu kompleksowości mieści się całe spektrum wariantów pośrednich. Przykładem rozwiązania pośredniego jest model zarządzania jakością opisany w normie ISO-9004.

3.3. Normalizacja w kształtowaniu jakości
W najszerszym ujęciu, normalizacja wynika z potrzeby racjonalnego ograniczania możliwej różnorodności w kształtowaniu jakości przedmiotów sztucznych. Jeżeli w poznawaniu jakości przedmiotów naturalnych, za oczywistą należy uznać sytuację nieskończonej różnorodności ich jakości, to w działalności kreatywnej dopuszczenie nieskończonej różnorodności jakości napotyka na bariery wykonawcze i sprawnościowe. Normalizacja jakości przedmiotów sztucznych (np. wyrobów, usług, technologii, działań) polega na racjonalnym ograniczeniu i uzasadnionym wyborze do realizacji określonych stanów lub
Pomiędzy modelem totalnego zarządzania jakością a modelem o najmniejszym stopniu kompleksowości mieści się całe spektrum wariantów pośrednich. Przykładem rozwiązania pośredniego jest model zarządzania jakością opisany w normie ISO-9004.<br><br>&lt;tit&gt;3.3. Normalizacja w kształtowaniu jakości&lt;/&gt;<br>W najszerszym ujęciu, normalizacja wynika z potrzeby racjonalnego ograniczania możliwej różnorodności w kształtowaniu jakości przedmiotów sztucznych. Jeżeli w poznawaniu jakości przedmiotów naturalnych, za oczywistą należy uznać sytuację nieskończonej różnorodności ich jakości, to w działalności kreatywnej dopuszczenie nieskończonej różnorodności jakości napotyka na bariery wykonawcze i sprawnościowe. Normalizacja jakości przedmiotów sztucznych (np. wyrobów, usług, technologii, działań) polega na racjonalnym ograniczeniu i uzasadnionym wyborze do realizacji określonych stanów lub
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego