Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
golonka pozostaje synonimem końca świata) odpowiednie wrażenie, trzymaj się naszego przepisu na golonko (tak określają to danie Ślązacy). Po pierwsze zatem - opłukany udziec układasz pieczołowicie w garnku, zalewasz wodą i dodajesz łyżkę stołową soli. Na niewielkim ogniu rozpoczynasz gotowanie. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie - by się nie poparzyć - wrzucasz włoszczyznę (taką jak do rosołu, ale bez kapusty). Jeszcze dwa, trzy listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i szczyptę pieprzu dla wyostrzenia smaku. Teraz możesz odsapnąć - około półtorej godziny. Mistrzowie świata w przyrządzaniu golonki - Ślązacy - twierdzą, że należy gotować ją tyle minut, ile waży. Ale tu jest mały haczyk - pamiętaj: interesuje cię ciężar
golonka pozostaje synonimem końca świata) odpowiednie wrażenie, trzymaj się naszego przepisu na golonko (tak określają to danie Ślązacy). Po pierwsze zatem - opłukany udziec układasz pieczołowicie w garnku, zalewasz wodą i dodajesz łyżkę stołową soli. Na niewielkim ogniu rozpoczynasz gotowanie. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie - by się nie poparzyć - wrzucasz włoszczyznę (taką jak do rosołu, ale bez kapusty). Jeszcze dwa, trzy listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i szczyptę pieprzu dla wyostrzenia smaku. Teraz możesz odsapnąć - około półtorej godziny. Mistrzowie świata w przyrządzaniu golonki - Ślązacy - twierdzą, że należy gotować ją tyle minut, ile waży. Ale tu jest mały haczyk - pamiętaj: interesuje cię ciężar
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego