się nim kieliszki, by wszyscy mogli je pochwalić, ale tylko do jednej trzeciej pojemności, powściągliwie. Przy pierwszych daniach pije się białe, przy drugich, jeśli są mięsne, czerwone, a gdy dań jest więcej, i win może być więcej, zaczynając od słabszych, łagodniejszych, czasem różowych, zastępując je przy dalszych, cięższych daniach mocniejszymi, treściwszymi, by potem rozładować wszystko przy deserze wesołym szampanem.<br> Może być tak, jak na stole w polskiej ambasadzie w Rzymie, gdy podejmowaliśmy ministra Amintore Fanfaniego:<br><br><foreign>Dîner, 15.III.71<br>Menu<br><br>Galantin de poulet<br>Sauce Tartare<br>*<br>creme de céleri<br>*<br>spigola bouillie<br>sauce piquante<br>*<br>filets de boeuf<br>légumes saison<br>*<br>gâteau framboise glacé<br>a