Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
się nim kieliszki, by wszyscy mogli je pochwalić, ale tylko do jednej trzeciej pojemności, powściągliwie. Przy pierwszych daniach pije się białe, przy drugich, jeśli są mięsne, czerwone, a gdy dań jest więcej, i win może być więcej, zaczynając od słabszych, łagodniejszych, czasem różowych, zastępując je przy dalszych, cięższych daniach mocniejszymi, treściwszymi, by potem rozładować wszystko przy deserze wesołym szampanem.
Może być tak, jak na stole w polskiej ambasadzie w Rzymie, gdy podejmowaliśmy ministra Amintore Fanfaniego:

Dîner, 15.III.71
Menu

Galantin de poulet
Sauce Tartare
*
creme de céleri
*
spigola bouillie
sauce piquante
*
filets de boeuf
légumes saison
*
gâteau framboise glacé
a
się nim kieliszki, by wszyscy mogli je pochwalić, ale tylko do jednej trzeciej pojemności, powściągliwie. Przy pierwszych daniach pije się białe, przy drugich, jeśli są mięsne, czerwone, a gdy dań jest więcej, i win może być więcej, zaczynając od słabszych, łagodniejszych, czasem różowych, zastępując je przy dalszych, cięższych daniach mocniejszymi, treściwszymi, by potem rozładować wszystko przy deserze wesołym szampanem.<br> Może być tak, jak na stole w polskiej ambasadzie w Rzymie, gdy podejmowaliśmy ministra Amintore Fanfaniego:<br><br>&lt;foreign&gt;Dîner, 15.III.71<br>Menu<br><br>Galantin de poulet<br>Sauce Tartare<br>*<br>creme de céleri<br>*<br>spigola bouillie<br>sauce piquante<br>*<br>filets de boeuf<br>légumes saison<br>*<br>gâteau framboise glacé<br>a
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego