Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kwartalnik Historii Nauki i Techniki
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1980
z osobnym kominem oraz wszystkie choćby półłokciowym murkiem od rogu komina o pół łokcia oparwszy i drzwiczki z dwóch boków dawszy.
Od doświadczenia zawisło to, co niżej wyrażam: mięso przy suszeniu co do objętości będzie uszczuplać się, a przeto mogą tworzyć się zbytnie szpary pomiędzy mięsem, te szpary aby nie trwoniły przelotu ciepłego powietrza, tedy trzeba zsuwać czyli zbliżać beleczki i mięso, więc trzeba w pewnym i dogodnym miejscu długość czyli szerokość zwężając, świeżym mięsem zakładać, ta świeżość potrzebuje mocniejszego przelotu powietrza ciepłego i suchego, beleczki aby dały się posuwać trzeba na to mieć wewnętrzny w murku gzymsik, idzie więc za
z osobnym kominem oraz wszystkie choćby półłokciowym murkiem od rogu komina o pół łokcia &lt;orig&gt;oparwszy&lt;/orig&gt; i drzwiczki z dwóch boków dawszy.<br> Od doświadczenia zawisło to, co niżej wyrażam: mięso przy suszeniu co do objętości będzie uszczuplać się, a przeto mogą tworzyć się zbytnie szpary pomiędzy mięsem, te szpary aby nie trwoniły przelotu ciepłego powietrza, tedy trzeba zsuwać czyli zbliżać beleczki i mięso, więc trzeba w pewnym i dogodnym miejscu długość czyli szerokość zwężając, świeżym mięsem zakładać, ta świeżość potrzebuje mocniejszego przelotu powietrza ciepłego i suchego, beleczki aby dały się posuwać trzeba na to mieć wewnętrzny w murku gzymsik, idzie więc za
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego