Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Młody Technik
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1971
dorsza czy rybę duszoną. Gospodyni powinna "bo większość tego nie robi" odważać je wg receptury posiadanej po babce lub usłyszanej choćby w telewizji, jeśli rzeczywiście chce sprostać smakiem i jakością gotowanych przez siebie potraw wymaganiom znakomitej kuchni polskiej. Ale to odważanie jest w praktyce ogromnie kłopotliwe. Nawet przy użyciu wagi uchylnej oznacza ono konieczność stawiania na niej naczynia, zapamiętywania jego tary i dopiero później dodawania ważonego produktu, przy czym łatwo się pomylić. Wszyscy lubimy jeść znakomite specjały przyrządzane przez mamy i ciocie, nierzadko koleżanki, a i sami mężczyźni, wzorem francuskiego mecenasa sztuki, kardynała Richelieu, specjalizują się niekiedy w trudnej sztuce gotowania
dorsza czy rybę duszoną. Gospodyni powinna "bo większość tego nie robi" odważać je wg receptury posiadanej po babce lub usłyszanej choćby w telewizji, jeśli rzeczywiście chce sprostać smakiem i jakością gotowanych przez siebie potraw wymaganiom znakomitej kuchni polskiej. Ale to odważanie jest w praktyce ogromnie kłopotliwe. Nawet przy użyciu wagi uchylnej oznacza ono konieczność stawiania na niej naczynia, zapamiętywania jego tary i dopiero później dodawania ważonego produktu, przy czym łatwo się pomylić. Wszyscy lubimy jeść znakomite specjały przyrządzane przez mamy i ciocie, nierzadko koleżanki, a i sami mężczyźni, wzorem francuskiego mecenasa sztuki, kardynała Richelieu, specjalizują się niekiedy w trudnej sztuce gotowania
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego