Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 7
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, sól; do smażenia: 1 szklanka oleju; do posypania: 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego
Czereśnie umyć i osączyć, nie obrywać ogonków. Przygotować ciasto: w misce utrzeć masło z cukrem i stale mieszając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mleko, rozkruszone drożdże i nadal ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i porcjami wkładać do utartej masy, przesypując mąką. Wsypać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W głębokiej patelni rozgrzać olej i trzymając po 2-3 czereśnie za ogonki, zanurzać je w cieście i
1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, sól; do smażenia: 1 szklanka oleju; do posypania: 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego<br>Czereśnie umyć i osączyć, nie obrywać ogonków. Przygotować ciasto: w misce utrzeć masło z cukrem i stale mieszając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mleko, rozkruszone drożdże i nadal ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i porcjami wkładać do utartej masy, przesypując mąką. Wsypać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W głębokiej patelni rozgrzać olej i trzymając po 2-3 czereśnie za ogonki, zanurzać je w cieście i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego