Typ tekstu: Książka
Autor: Jackowski Aleksander
Tytuł: Polska sztuka ludowa
Rok: 2002
na mleko, powidła, kiszone ogórki, kaszę. Specjalne naczynia wyrabiano na trzech nóżkach, do topienia tłuszczu. Do noszenia posiłków pracującym w polu używano dwojaków, a także trojaków, garnków łączonych i tworzących jedną całość, zaopatrzonych w ucho do noszenia.

Toczono zarówno małe, jak i duże miski, w których spożywano posiłki, w specjalnych ucierano mak. Na Podhalu wyrabiano duże miski, zdobione serpentynowym ornamentem, służące dekoracji domu, podobnie jak ozdobne talerze. Tu też wieszano dzbanuszki na kołkach półek. Sprawni garncarze wyrabiali też kropielniczki, nieraz bogato rzeźbione, w których trzymano wodę święcona. Popisywano się formami "mistrzowskimi", świadczącymi o opanowaniu techniki, tworząc zarówno rzeźby sakralne, jak i
na mleko, powidła, kiszone ogórki, kaszę. Specjalne naczynia wyrabiano na trzech nóżkach, do topienia tłuszczu. Do noszenia posiłków pracującym w polu używano dwojaków, a także trojaków, garnków łączonych i tworzących jedną całość, zaopatrzonych w ucho do noszenia.<br> &lt;page nr=258&gt;<br> Toczono zarówno małe, jak i duże miski, w których spożywano posiłki, w specjalnych ucierano mak. Na Podhalu wyrabiano duże miski, zdobione serpentynowym ornamentem, służące dekoracji domu, podobnie jak ozdobne talerze. Tu też wieszano dzbanuszki na kołkach półek. Sprawni garncarze wyrabiali też kropielniczki, nieraz bogato rzeźbione, w których trzymano wodę święcona. Popisywano się formami "mistrzowskimi", świadczącymi o opanowaniu techniki, tworząc zarówno rzeźby sakralne, jak i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego