listków bazylii, suszony strączek peperoncini, cukier, sól<br>Zrobić sos pomidorowy. Posiekaną cebule, czosnek i peperoncini podsmażyć na oliwie. Papryczkę wyjąć, a do rondelka wlać zmiksowane pomidory. Gotować krotko na małym ogniu, dodać posiekaną bazylię, cukier i sól.<br>Sos beszmelowy przyrządzić tak jak w przepisie na <name type="prod">lasagne</> po bolońsku. Płaty makaronu ugotować w dużej ilości osolonej wody, ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na czystych, wilgotnych ściereczkach.<br>Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pokrojoną w paski szynkę, chwilę smażyć. <name type="prod">Mozzarellę</> zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozgnieść widelcem, wymieszać z <name type="prod">ricottą</> i połową <name type="prod">parmezanu</>, cebulą z szynką i pokrojoną w paski bazylią. Doprawić