absorpcja witamin zależna jest od odpowiedniej ilości minerałów w organizmie i vice versa. <br>Organizm nie jest w stanie sam wytworzyć minerałów, więc należy mu ich dostarczyć z pożywieniem.<br><br>MINERAŁY Ważne dla: Źródło minerałów<br>MAGNEZ<br>Ważne dla: Budulec silnych kości. Utrzymywanie i naprawa zdrowych komórek ciała. Utrzymywanie układu nerwowego i mięśniowego w dobrym stanie funkcjonalnym. Wzrost.<br>Źródło minerałów Warzywa, fasola, groch, ryby, mleko, makaron i chleb pełnoziarnisty.<br>ŻELAZO<br>Ważne dla: Powstawanie czerwonych ciałek krwi, obrona immunologiczna, transport tlenu<br>Źródło minerałów Wątroba. surowe mięso. suszone owoce, jaja, ostrygi, produkty pełnoziarniste, zielone warzywa, np. brokuły i szczypiorek.<br>CYNK<br>Ważne dla: Wzrost, gojenie ran, utrzymanie zdrowej